Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Őrizetben a pakisztáni merénylet-kísérlet szervezői

MTI
2004.05.27. 16:35
Pervez Musarraf pakisztáni elnök bejelentette, hogy őrizetbe vettek több személyt a pakisztáni hadsereg és a légierő soraiban az ellene tavaly decemberben megkísérelt merényletek ügyében. A Geo pakisztáni kereskedelmi televíziónak adott, csütörtökön sugárzott interjújában Musarraf úgy vélekedett, hogy a tavaly decemberben elkövetett robbantásos merényletek hátterében egy pakisztáni állampolgárságú személy áll, a tettesek indítéka egyrészt a vallási szélsőségesség, egyrészt pedig a pénz volt.

Saukat Szultan vezérőrnagy, a fegyveres erők szóvivője megerősítette, hogy több alacsony rangfokozatú katonát őrizetbe vettek. A szóvivő szerint az elnök nyilatkozatában arra utalt, hogy egy pakisztáni kapcsolattartó közvetítésével az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet is érintett az ügyben. Az esettel kapcsolatban a szóvivő ugyanakkor cáfolta, hogy az al-Kaida beszivárgott volna a hadsereg soraiba.

Tavaly decemberben két merényletet is elkövettek a fegyveres erők főparancsnoki tisztét is betöltő államfő ellen. Az elsőben senki nem sérült meg, a másodikban tucatnyian meghaltak és közel ötvenen megsérültek. A támadásokkal kapcsolatban korábban egy szélsőséges fegyveres muzulmán csoport több feltételezett tagját őrizetbe vették, míg egy Musarraf elleni korábbi merénylettel az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezettel kapcsolatban álló szervezet tagjait tartóztatták le nemrégiben.