Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Gerillaháborút javasol az al-Kaida szaúd-arábiai vezére

MTI
2004.05.27. 16:35
Városi gerillaháborúra ösztönző haditervet tett közzé csütörtökön több iszlámista honlapon az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szaúd-arábiai vezére, részletesen ismertetve a szaúdi királyi család elleni sikeres hadjárathoz szükséges katonai lépéseket.

Az arab nyelvű közlemény, amelyet Abdel-Azíz al-Mukrinnak tulajdonítanak, többek között hangsúlyozza: a városokban legfeljebb négyfős csoportok harcolhatnak, a tagokat helyi lakosokból kell toborozni, hogy kémek ne férkőzhessenek soraikba, a harcosok csak a konkrét feladatukról tudhatnak, az összeesküvés többi részletére egyedül a vezetőnek lehet rálátása. A fegyverek, iratok, lőszerek, biztonságos házak, autók és bárkák beszerzéséhez a maffia és más csempészbandák szolgálatainak igénybe vételét ajánlja, a fegyvereseket merényletekre, emberrablásokra, szabotázsakciókra és túszok kiszabadítására javasolja kiképezni.

Az akadémiai és katonai expozénak beillő közlemény hitelessége egyelőre nem bizonyított, de korábban is iszlámista honlapok továbbították Mukrin hasonló üzeneteit, aki állítólag az idén került az al-Kaida szaúd-arábiai ágának élére, miután előző vezérét, a jemeni Hálid Ali Ben Háddzsot meggyilkolták.