Valér
2 °C
8 °C

"Kézzel fogható" NATO-kampány a vécékben

MTI
2004.05.27. 16:35
A boszniai kávéházak vécéiben indított "kézzel fogható macsó" kampányt a NATO, hogy rávegye a bosnyák férfiakat az általuk illegálisan birtokolt fegyverek beszolgáltatására. "Szolgáltasd be illegális fegyvereidet. Annak, amit most a kezedben tartasz, elégnek kell lennie számodra" - olvasható a NATO boszniai stabilizációs ereje, a SFOR által kiadott plakáton, amelyet egy kávéházi toalettben tűztek a falra Banja Lukában, a boszniai szerbek legnagyobb városában.

A női vécék sem maradtak ki a kampányból, a hölgyeket arra hívják fel a stabilizációs erő röpcédulái, vegyék rá partnerüket, hogy a férfiasságukat ne katonai fegyverükkel bizonyítsák. "Mondd meg az emberednek, szolgáltassa be illegális fegyvereit, mert az a másik dolog bizonyítja, hogy igazi férfi, nem igaz?" Tony Keen, a SFOR egyik szóvivője elmondta az AFP-nek, hogy a plakátkampány célja megértetni: itt az ideje beszolgáltatni az illegálisan birtokolt fegyvereket.

Az 1992-95 évi boszniai háború befejezése után nyolc évvel még mindig igen sok bosnyák nem mondott le törvényellenesen birtokolt fegyvereiről. A SFOR időről időre jelentős fegyver- és lőszerkészleteket foglal le.