Szilárda
0 °C
6 °C

Jövőre visszarendelik a cseh katonákat Irakból?

MTI
2004.05.31. 17:24
Csehország várhatóan 2005 elején hazarendeli katonáit Irakból - jelentette be hétfőn Miroslav Kostelka, cseh védelmi miniszter.

"A védelmi tárca javasolni fogja a kormánynak, hogy Csehország a jövőben csak a balkáni, illetve az afganisztáni békefenntartásban vegyen részt" - mondta újságíróknak Kostelka a dél-iraki Saibában, ahol jelenleg mintegy 100 cseh katonai rendőr teljesít szolgálatot. A csehek rendőröket képeznek ki az új iraki rendszer számára. A miniszter emlékeztetett, hogy a katonai rendőrök megbízatása az év végén lejár, de mint mondta "a végső döntés a politikusok kezében van".

Kostelka kifejtette, hogy a megreformált új cseh katonai doktrína szerint Csehországnak egyszerre csak két külföldi akcióban kellene részt vennie, míg most a csehek három helyen tevékenykednek, ezért az egyik akciót meg kellene szüntetni. Másrészt valószínű, hogy az esetleges európai uniós békefenntartó erö Bosznia-Hercegovinába való kiküldése esetén szintén szükség lesz néhány tucat cseh katonára. Csehország 2003 végéig egy tábori kórházat is üzemeltetett Irakban 300 fös személyzettel.

Jan Vidím, a képviselőház védelmi és biztonságpolitikai bizottságának elnöke, aki Kostelka kíséretében szintén Irakban járt, viszont kétségbe vonta, hogy a cseh katonák hazahívása okos lépés lenne. "Nem vagyok biztos benne, hogy éppen most kellene elhagynunk Irakot" - reagált a miniszter szavaira Vidím. Úgy látja: Irakban a biztonsági helyzet nagyon képlékeny, s ezért a külföldi katonákra továbbra is szükség van.