Ida
6 °C
9 °C

Összecsaptak a gyászoló síiták a rendőrökkel Pakisztánban

MTI
2004.06.01. 18:33
Összecsaptak a rendfenntartó erőkkel egy mecset ellen előző nap elkövetett merénylet áldozatainak temetésére összegyűlt síiták kedden a pakisztáni Karacsiban.

Mintegy tízezer ember gyűlt össze a hétfői öngyilkos merénylet nyomán erősen megrongálódott mecset körül, hogy imát mondjon a robbanás áldozatainak emlékére rendezett gyászszertartáson.

A tömeg az Egyesült Államok és a Pervez Musarraf pakisztáni elnök vezette kormányzat elleni jelszavakat skandált. Néhány száz síita kivált a többiek közül, köveket kezdett hajigálni a rendfenntartó erőkre, és felgyújtott több járművet, valamint a mecset közelében lévő üzleteket és irodákat. A rendőrség könnygáz bevetésével és a levegőbe leadott lövésekkel igyekezett visszaszorítani a tömeget. Sérülésekről nem érkezett jelentés.

Előző nap Karacsiban húsz embert megölt és legkevesebb ötvenet megsebesített egy síita mecsetben az esti ima alatt felrobbant pokolgép. Vasárnap a városban lelőtték a többségi szunnita muzulmán közösség egyik ismert egyházi elöljáróját.