Béla
13 °C
27 °C

Bush szerint a védekezés legjobb módja a támadás

MTI
2004.06.02. 23:04
George Bush amerikai elnök szerint a nemzetközi terrorizmus ugyanúgy vereséget szenved, mint a XX. század gyilkos totalitárius ideológiái.

Az elnök a légierő ötven éve alapított denveri akadémiáján szerdán elhangzott beszédében a terrorizmus elleni küzdelmet a II. világháborúhoz, a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadást Pearl Harbor japán bombázásához, az európai hidegháborút pedig a közel-keleti ellentétekhez hasonlította.

Bush elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok felveszi a harcot a terroristákkal, bárhol rejtőzködjenek, mivel az ország védelmének legjobb módja a támadás. A terroristák a múlt ellenségeihez hasonlóan alábecsülik a szabad népek erejét, azt hiszik, hogy a szabad társadalmak romlottak és dekadensek, és néhány kemény csapás alatt gyengeségükben és rémületükben összeomlanak. Az ellenség azonban megtanulta, hogy Amerika erős és elszánt.

A fasizmussal és a kommunizmussal szemben a terrorizmus ideológiája még nem került uralomra egyetlen nagy országban sem. A terroristák félelmet és anarchiát terjesztenek, és tömegpusztító fegyverekre akarnak szert tenni, hogy a leghatalmasabb nemzeteket is fenyegethessék vagy megtámadhassák.

Szélsőséges szervezetek laza hálózataként működnek, amelynek az al-Kaida az élcsapata. Ugródeszkájuk, globális terjeszkedésük kiindulópontja a tágabb Közel-Kelet, s ahogy az európai események határozták meg a hidegháború kimenetelét, a közel-keleti események a mostani küzdelem irányát fogják kijelölni.

Ha a térséget a terroristák és diktátorok kezén hagyják, az az erőszak állandó forrása lesz, ha pedig teret nyer a demokrácia, a terroristák elvesztik támogatóikat és újoncaikat. A demokratikus Irak az elnök szerint a politikai és a gazdasági reform élesztője lehet a térségben.

Országunk biztonsága és békéje forog kockán és nem adhatjuk alább a győzelemnél - hangoztatta Bush elnök az akadémia hallgatói előtt és idézte Ronald Reagan volt elnököt, aki szerint a jövő a szabadoké.