Konrád
8 °C
26 °C

Tajvannak kémkedő vádlottakat ítéltek szabadságvesztésre Kínában

MTI
2004.06.03. 06:25
Tajvan számára folytatott kémtevékenység vádjával 11-11 évi börtönbüntetésre ítélt egy kínai bíróság egy kínai és egy tajvani férfit.

Az ázsiai ország keleti részén lévő Anhuj (Anhui) tartomány Ancsin (Anqin) városának törvényszéke a 47 éves Li Csing-seng (Li Qingsheng) vádlottat bűnösnek mondta ki abban, hogy a tajvani hadsereg számára Kínában gyűjtött politikai és katonai jellegű bizalmas információkat jutatott el. Tevékenységéért 20 ezer dollárt kapott. Li 1994 és 1997 között Tajvanon kémkiképzésen esett át. Fedőtevékenységét tekintve a helyi televízió reklámosztályának helyettes vezetője volt.

Összekötője, a tajvani állampolgárságú Csang Hszin-min (Zhang Xinmin) továbbította neki a Tajpejben kiadott parancsokat, illetve fizette ki bűntársának a szolgálataiért kapott javadalmazást. Csang - aki 1999 és 2003 között gyakran megfordult a Kínai Népköztársaságban - maga is kémkedett, és adatokat szerzett a tengerparti Csöcsiang (Zhejiang) tartományban zajló katonai szállításokról - állapította meg a bíróság.

A pekingi kormány a múlt év végén jelentette be, hogy felgöngyölítettek egy tajvani kémhálózatot szálait, és 24 tajvanit, valamint 19 kínait tartóztattak le.

Kína saját tartományának tekinti a tőle több mint ötven éve elszakadt szigetet, és nem zárja ki, hogy katonai erőt vet be ellene, ha Tajvan hivatalosan kinyilvánítja függetlenségét.