Emőke
-4 °C
9 °C

Az ausztrál hadsereg is vizsgálatot indított az iraki fogolykínzások ügyében

MTI
2004.06.03. 08:36
Az ausztrál hadsereg vizsgálatot indított a bagdadi Abu Graib börtönben elkövetett iraki fogolykínzásokról szóló értesülések kezelése miatt.

A vizsgálat megindítását csütörtökön jelentette be Peter Cosgrove tábornok, vezérkari főnök és Ric Smith, a védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője, akik a héten egy szenátusi meghallgatáson elismerték: Ausztráliának már hónapokkal korábban tudomása volt arról, hogy amerikai katonák iraki rabokat kínoznak, mint ahogyan a kormány mostanáig állította.

Előzőleg a sajtó szellőztette meg, hogy a hadsereg és a védelmi minisztérium a katonai hírszerzés révén már tavaly októberben értesülést szerzett a bagdadi túlkapásokról, amit John Howard miniszterelnök hétfőn még cáfolt a parlamentben, másnap azonban a szenátusi vizsgálóbizottság előtt Cosgrove és Smith, akárcsak a külügyminisztérium és a főügyészség illetékesei megerősítették a lapok információit. Nyilatkozataik kínos helyzetbe hozták az éppen washingtoni látogatásra készülő ausztrál kormányfőt, aki elutazása előtt hangsúlyozta: a védelmi minisztérium rosszul tájékoztatta és nem állt szándékában félrevezetni a parlamentet. Hozzátette, hogy csak áprilisban szerzett tudomást a botrányról, amikor nyilvánosságra is hozta. Az ausztrál hadsereg korábban azt állította: először januárban értesült az iraki foglyok bántalmazásáról.