Piroska
-2 °C
5 °C

Felzúdulást keltett egy katalán felszólalás a spanyol parlamentben

MTI
2004.06.03. 08:57
Vitát kavart a madridi parlamentben a szakadár Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) egyik képviselőjének próbálkozása, hogy felszólalását katalán nyelven mondja el.

Joan Tarda katalánul kezdte kifejteni véleményét egy kérdésről, de a házelnök, a szocialista Manuel Marín félbeszakította, és felkérte, hogy tartsa tiszteletben a ház szabályait, és beszéljen spanyolul.

Furcsamód azonban maga a parlamenti elnök is katalánul fogott hozzá a rendreutasításhoz, mielőtt spanyolul folytatta volna. A házelnök ama felszólítását, hogy Tarda szíveskedjék a madridi képviselőházban szokásos nyelvet használni ("Rómában tégy úgy, mint a rómaiak"), a képviselők egy része megéljenezte.

Tarda válaszában közölte, hogy a figyelmeztetés nem válik becsületére a magát demokratának tartó Marínnak, és demokratikus kötelességnek nevezte, hogy a katalán nyelv használatát normálisnak tekintsék a spanyol képviselőházban.

Spanyolország néhány térségében a spanyol ("castellano") mellett a baszkot, a katalánt és a gallegót (galíciait) is hivatalos nyelvnek ismerik el.