Ervin
14 °C
22 °C

Felmentések az ukrán lőszerraktár-robbanás miatt

MTI
2004.06.03. 21:47
Felmentette tisztségéből az ukrán hadsereg vezérkari főnökét és a szárazföldi erők főparancsnokát csütörtökön Leonyid Kucsma ukrán államfő.

Olekszandr Zatinajko és Petro Suljak a délkelet-ukrajnai Melitopol közelében lévő lőszerraktárbázis területén májusban bekövetkezett robbanássorozat körülményeinek a kivizsgálására indított vizsgálat nyomán volt kénytelen távozni tisztségéből.

Leonyid Kucsma a hadianyagraktárakra vonatkozó biztonsági előírások "súlyos megszegése" miatt megrovásban részesítette Jevhen Marcsuk védelmi minisztert - tudatta közleményben az ukrán elnöki hivatal.

Mint azt a bizottság megállapította, emberi mulasztás idézte elő a tüzet és a nyomában fellépő robbanássorozatot május elején a zaporizzsjai megyei lőszerraktárbázis területén. A robbanások okozta sérülésekbe egy ember halt bele, további néggyel a katasztrófához kapcsolható szívroham végzett. A raktár közelében fekvő 11 lakott településről hétezer embert kellett ideiglenesen kitelepíteni.

A tűzben 2,2 milliárd hrivnya (több mint 400 millió dollár) értékű hadianyag semmisült meg. A lakosságnak okozott kár további 400 ezer hrivnya