György
16 °C
24 °C

Bush üdvözölné a pápa harcát a zsarnok ellen

MTI
2004.06.04. 06:22
George Bush amerikai elnök üdvözölni szeretné a pápa zsarnok elleni harcát, amikor pénteken fogadja őt a szentatya, még ha a katolikus egyházfő élesen bírálta is az Egyesült Államok Irak ellen kezdett háborúját, közölte Bush környezetének egyik vezető személyisége a Rómába tartó elnöki különgépen újságírókkal beszélgetve, anélkül, hogy Szaddám Huszein egykori iraki államfő nevét említette volna.

A névtelenségbe burkolódzó illetékes idézte Busht, aki szerint "fontosnak tartom elmondani, hogy ez a pápa, aki egy hatalmas erkölcsi személyiség, kiemelkedő harcot folytatott a zsarnok ellen, mint azt lengyelországi harca idején is tette". A nyilatkozó elismerte: Bush módosította eredeti római programját, hogy a pápával találkozhasson, és erre már pénteken sor is kerül, tekintve, hogy a szentatya másnap Svájcba utazik.

A The New York Times csütörtöki számának egyik kommentárja szerint a találkozót egyébként is a Fehér Ház kérte. A protestáns Bushnak égetően fontosak az amerikai katolikusok szavazatai, kiváltképp azért, mert vetélytársa a Fehér Házért folytatott küzdelemben, John Kerry katolikus hitű, és a Vatikán is az utóbbi hónapokban keményen bírálta az amerikai külpolitikát.