Konrád
8 °C
26 °C

Rumsfeld óvja az ázsiai országokat a terroristákkal való egyezkedéstől

MTI
2004.06.04. 15:26
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter óvta attól pénteki beszédében az ázsiai országokat, hogy terroristákkal alkuba bocsátkozzanak. "A világ minden országának elszánt harcot kell folytatnia a terrorszervezetek ellen" - hangsúlyozta a csendes-óceáni és ázsiai térség biztonságának kérdéseiről rendezett szingapúri értekezleten, amelyen a térség országainak védelmi miniszterei és biztonsági szakemberei vesznek részt.

Rumsfeld szavai szerint le kell vonni a tanulságokat több európai országnak abból a múltbeli tévedéséből, hogy azt hitték a XX. század harmincas éveiben: el lehet hárítani a hitleri agressziók veszélyét, ha szerződéseket kötnek a náci diktátorral. "Hasonlóan nagy hibát követne el ma az, aki terroristákkal akarna egyezkedni" - mondta. Rumsfeld szombaton is felszólal az értekezleten, s előzetes értesülések szerint ismerteti a részvevőkkel az Egyesült Államok új ázsiai biztonsági koncepcióját.

Az új koncepció jegyében várhatólag sor kerül a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok létszámának csökkentésére. Az amerikai védelmi tárca birtokosa megbeszélést folytatott erről az értekezlet szünetében Cso Jong Kil dél-koreai védelmi miniszterrel. Rumsfeld igyekezett meggyőzni dél-koreai kollégáját e lépés elkerülhetetlenségéről, illetve arról, hogy ettől még nem keletkezik "biztonsági vákuum" Dél-Koreában, indokolatlanok a Szöulban hangoztatott ilyetén aggodalmak.

A dél-koreai miniszter megértéséről biztosította amerikai kollégáját, de egyúttal megkérte, hogy óvatosan s a dél-koreai féllel folytonosan egyeztetve hajtsák végre az amerikai csapatok létszámának csökkentését, legyenek közben tekintettel a Koreai-félsziget "kényes biztonsági helyzetére". Cso megerősítette azt a szöuli ígéretet, hogy Dél-Korea a lehető leghamarabb háromezer katonát küld Irakba.