Alfréd
-3 °C
3 °C

Olasz körözés az orosz fegyverexport volt első embere ellen

MTI
2004.06.04. 15:56
Pénzmosás miatt körözést adtak az olasz hatóságok az orosz fegyverexport egyik volt főnöke, Jevgenyij Ananyjev ellen, aki az itáliai gyanú alapján az 1998-as perui MiG-üzletből szerzett dollármilliókkal élt volna vissza.

A most 56 éves Ananyjev 1998 novemberének végéig állt a szinte teljhatalmú orosz fegyverexportőr állami cég, a Roszvooruzsenyije élén, de vezérigazgatói posztját akkor a vállalat rossz exportadatai miatt át kellet adnia Grigorij Rapotának. Ananyjevet akkoriban számtalan bírálat érte azért, mert az orosz fegyverexport nem tudta teljesíteni a bevételi terveket, emellett a leváltott vezérigazgató a moszkvai szóbeszéd szerint állítólag a MiG-eket gyártó MAPO MiG cégnek kedvezményeket adott más orosz cégek kárára.

Furcsa módon az olaszországi Trento rendőrsége most azzal vádolta meg Ananyjevet, hogy pénzmosásban bűnös a Perúnak eladott három MiG-vadászgépért kapott 117 millió dollár bevételezése tekintetében. Az olasz hatóságok azt állítják, hogy moszkvai és límai hivatalos személyek 18,4 millió dollár kenőpénzt kaptak a harci gépek eladásával kapcsolatos üzlet létrejöttekor, s Ananyjev személy szerint 7,5 millió dollárral részesedett az ügyletből. Az összeg egy részét svájci bankszámláiról Olaszországba utaltatta át, s ennek kapcsán indult nyomozás ellene, még 2001 szeptemberében, s most csütörtökön letartóztatási parancsot is kiadtak az orosz fegyverkereskedő ellen.

Ananyjev élettársa - Olga Belcova, akivel 2001 végig Olaszországban élt - házi őrizetben várja a vizsgálat végét, míg az orosz fegyverkereskedő egyik olasz üzlettársát, Giulio Rizzit letartóztatták. Az ügyben a perui kémelhárítás vezetőjét is kenőpénzek elfogadásával gyanúsítják. Olaszország is nagyban érdekelt a világ fegyverkereskedelmében, amelynek jelentős szeletét az orosz gyártók mondhatják magukénak.