Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Háborúellenes tüntetések Bush római látogatásán

MTI
2004.06.04. 16:50
Horogkereszttel elcsúfított amerikai lobogók, Bush- és háborúellenes jelszavak, az iraki kínzásokra emlékeztető, szemeteszsákokkal eltakart köztéri szobrok, az olasz csapatok kivonására szólító követelések fogadták pénteken az alig 36 órás római látogatásra érkezett amerikai elnököt. George Bush alig valamivel éjfél után érkezett a római Ciampino repülőtér katonai részlegére, s az amerikai nagykövet rezidenziáján pihent le.

Rómában csaknem tízezer rendőr és ügynök felügyel a rendre és az amerikai vendég biztonságára. Az olasz fővárosban szinte mozdulni is alíg lehetett, köszönhetően annak is, hogy már a délelőtt óta egymást érték a Bush- és háborúellenes megmozdulások, amelyek csúcspontja a késő délutáni közös békemenet és ünnepség a partizánok emlékművénél. Róma központjában késő délutánra tízezrek gyűltek össze, de csak kisebb incidensek voltak, az antiglobalisták üvegekkel dobálták a rendőrkordont, a szivárványos békezászlókkal csapkodták a rendőrpajzsokat, míg a téren lévő McDonald,s amerikai gyorsétterem is rendőri védelmet kapott. A szélsőségesek néhány helyen szemetes konténereket gyújtottak fel, s több főútvonalat is eltorlaszoltak egy időre.

A római központi béketüntetés szervezők szerint a piazza della Repubblicán, a Köztársaság téren csaknem 150 ezren gyűltek össze és békés menetben, "No War - No Bush" jelszavakkal vonultak a partizánok emlékművéhez. Az olasz fővárosban délelőtt több háborúellenes megmozdulás volt, a felvonulók az iraki háború befejezését, az olasz egységek azonnali kivonását követelték. A násziríjai, tavaly novemberi pokolgépes merényletre emlékezve - amelyben 19 olasz vesztette életét - "10, 100, 1000 Násziríját!" követeltek az olasz vezetés kijózanítására, a diákok pedig Che Guevara arcképével vonultak fel. Az olasz kormánypártok "álpacifizmussal" és provokációkkal vádolták meg a pénteki tüntetések szervezőit.