Ida
6 °C
9 °C

'Törökország még nem érett az EU-tagságra'

MTI
2004.06.05. 21:07
Az osztrák külügyminiszter szerint Törökország még nem érett meg arra, hogy az Európai Unió tagjává váljon, ugyanakkor az EU sem elég érett még a befogadásához.

Benita Ferrero-Waldner ezt szombaton a wachaui Európa Fórumon jelentette ki. Az immáron tizedik alkalommal megrendezett ausztriai tanácskozáson a néppárti külügyminiszter a nyugat-balkáni országok és az Európai Unió közötti szorosabb kapcsolatok kialakítása mellett foglalt állást.

Emlékeztetett arra, hogy Ausztria minden szomszédos országnak segített abban, hogy az EU tagjává váljon, s ez a szakasz május 1-jén lezárult, s most a következő szakasz kezdődik. Kifejtette: nem szabad kizárólag a lehetséges EU-tagokra szűkíteni annak kérdését, hogy Európa tulajdonképpen hol is ér véget. Leszögezte, hogy a nyugat-balkáni országoknak, azaz Horvátországnak, Bosznia és Hercegovinának, valamint Macedóniának gazdasági távlatokra és erős civil társadalomra van szükségük az Európába vezető úton.

Az osztrák külügyminiszter szerint az Európai Unió érdeke, hogy partneri kapcsolatokat építsen ki a külső határai mentén fekvő államokkal, és ennek nem minden esetben kell teljes jogú EU-tagsághoz vezetnie.