Konrád
8 °C
26 °C

Az oroszoknál nem nagy ünnep a D-nap jubileuma

MTI
2004.06.06. 10:42
Az orosz elnök a hitleri Németország fölötti közös győzelemhez való fontos hozzájárulásként méltatta a második front megnyitását vasárnapi üzenetében. Vlagyimir Putyin, aki személyesen is részt vesz a normandiai 60. évfordulós ünnepségeken, háláját fejezte ki a Hitler-ellenes koalíció veteránjainak történelmi hőstettükért.

"Önök a Vörös Hadsereg harcosaival együtt szétzúzták az agresszort, visszaadva a békét és a szabadságot Európa népeinek. Hadseregeink találkozása az Elbánál 1945 tavaszán a bajtársi testvériség megtörhetetlenségét és az igazságosság diadalát jelképezte" - üzente a volt szövetséges frontharcosoknak az orosz államfő, aki szerint ezek a partnerhagyományok elősegítik az együttműködést a mai közös fenyegetésekkel szemben.

Mindamellett maga Oroszország nem ünnepelte különösebben a normandiai partraszállás jubileumát. "Mostanában sokan elfelejtik, hogy a második világháború alapvető terhét a Szovjetunió viselte" - írta az orosz védelmi tárca lapja, a Krasznaja Zvezda szombaton, annyit ismerve el csupán, hogy a partraszállás a szövetségesek legnagyobb csatájává vált.

A szovjet történészek fontos, de megkésett fejleményként értékelték a második front megnyitását, amely már nem volt döntő a náci Németország legyőzésében, és ez a felfogás él a mai Oroszországban is. Nyugaton viszont a D-dayt a második világháború szinte legfontosabb napjaként tartották számon.