Ágnes
-1 °C
2 °C

Az iraki kormányfő a nemzetközi erők maradása mellett

MTI
2004.06.06. 11:31
A koalíciós erőknek legalább addig kell Irakban maradniuk, amíg az ország képessé nem válik arra, hogy egyedül kezelje a biztonsági ügyeket - mondta és közvetett formában egy évben szabta meg ennek legkisebb időtartamát Ijád Allávi új iraki kormányfő.

A BBC televíziónak vasárnap nyilatkozó iraki vezető szerint egy év múltán újra kell tárgyalni a dolgokat az ENSZ Biztonsági Tanácsával, "de a tekintetben hajthatatlanok vagyunk, hogy a többnemzetiségű erőket az irakiakkal együttműködésben alkalmazni kell hazánk biztonságának szavatolására ellenségeinkkel szemben".

Ami a szuverenitás június 30-án esedékes átadása utáni időszakot illeti, Allávi a "teljes és részletekbe menő együttműködés" formuláját tartja megfelelőnek a koalíciós és az iraki erők viszonyára, s nem hajladó iraki vétójogról beszélni. Az együttműködés az ő megfogalmazása szerint azokra az esetekre vonatkozik, amikor a koalíció csapatai támadó vagy védekező pozícióban vannak.

Allávi álláspontja félúton van Tony Blair brit miniszterelnök és a Colin Powell amerikai külügyminiszter által ismertetett washingtoni alapállás között. Blair május 25-én az iraki erők számára vétójogot szorgalmazott a koalíciós erők akcióinak meghatározásában, míg Powell röviddel ezután kijelentette: a koalíciónak tekintetbe kell vennie mindazt, amit az irakiak katonai vagy politikai vonatkozásban mondanak, de ennek nem szabad megfosztania az amerikai csapatokat attól a jogtól, hogy megvédelmezzék magukat.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft