Konrád
8 °C
26 °C

Jövőre fejezi be Izrael a Gázai övezet kiürítését

MTI
2004.06.10. 08:47
Izrael egy kormánybizottság tervezete szerint 2005 október elsejéig befejezi a Gázai övezet kiürítését - jelentette csütörtökön az izraeli hadsereg rádiója.

A területen lévő zsidó települések kiürítésének és a katonák kivonásának előkészítésével foglalkozó kormánybizottság dokumentuma szerint idén augusztusban megkezdődhet a telepesek önkéntes kivonulása. Azok a telepesek, akik jövő év szeptemberéig távoznak a Gázai övezetből, kártérítést kapnak ott maradó ingatlanaikért - ismertette a rádió a bizottság jelentését.

2005. szeptember 1. és szeptember 15. között az izraeli hadsereg erővel távolítja el az ott maradt telepeseket. Két héttel később a katonák is távoznak a Gázai övezetből e tervezett menetrend szerint. Az izraeli kormány még nem hagyta jóvá a kivonulás végrehajtására vonatkozó tervet - közölték Ariel Saron miniszterelnök hivatalában.

Az izraeli kormány néhány napja döntött a Gázai övezet kiürítéséről. A zsidó telepesek távozásának menetrendjéről várhatóan a jövő év elején szavaznak majd. A Háárec című vezető izraeli napilap a nemzetbiztonsági tanácsra hivatkozva azt jelentette, hogy a végleges jóváhagyás 2005. februárjában születik meg. A felszámolandó telepeken máris befagyasztották a fejlesztéseket - adta hírül kormányforrásra hivatkozva az izraeli katonai rádió.