Gerzson
-3 °C
2 °C

Persányi Miklós Verespatakon

Index, MTI
2004.06.10. 12:37
A romániai Verespatakra látogat pénteken Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter, hogy tájékozódjék az ott tervezett, cián alapú aranykitermeléssel kapcsolatos tervekről. A miniszter már csütörtök este Nagyváradra érkezik, és fölkeresi a Vízililiom-tavat, amely természetvédelmi terület a Sebes-Körösbe torkolló Pece patak mentén. Még este találkozik Speranta Maria Ianculescu román környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel. Persányi Miklós találkozik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőivel is.

Pénteken Verespatakon mutatja be tervezetét a Rosia Montana Gold Corporation, amely aranyat akar ott kitermelni. A magyar miniszter megtekinti az ipari területet (Cetate, Carnic) és a Rosia Montana Gold Corporation által technológiai fejlesztésre javasolt további célterületeket. Ezt követően a felek sajtótájékoztatót adnak. Persányi Miklós ugyancsak pénteken felkeresi a Retezat Nemzeti Parkot a Nagypatak völgyében.

Verespatakon a hétvégén rendezett helyhatósági választáson a jelenlegi, a beruházást támogató polgármester, Narita Virgil Nicolae nyerte meg, de második fordulóra kerül sor, mert nem gyűjtött kellő számú szavazatot.