József, Bánk
-6 °C
0 °C

Reagan képmását bankjegyre tennék a republikánusok

MTI
2004.06.10. 17:10
A republikánus párti törvényhozók az elhunyt Ronald Reagan elnök képmását szeretnék viszontlátni valamelyik bankjegyen vagy pénzérmén, ami éles vitát váltott ki a sajtóban, mindenekelőtt azért, mivel minden címlet foglalt.

Először egy floridai képviselő nyújtott be törvénytervezetet, hogy Reagan képmását tüntessék fel a fél dolláros pénzérmén, amelyen most John F. Kennedy arcképe szerepel. Kentucky állam egyik szenátora inkább az Egyesült Államok első pénzügyminiszterének, Alexander Hamiltonnak az eltávolításával a tíz dolláros bankón csinálna helyet Reagannak. Egy kaliforniai képviselő XIX. század első felének neves elnökét, Andrew Jacksont venné le a 20 dollárosról. Indiana egyik képviselője ugyanakkor Franklin D. Roosevelt volt elnököt menesztené a 10 centesről.

A The Washington Post csütörtöki szerkesztőségi kommentárja elsietettnek tartja a javaslatokat, mivel az elhunyt elnök személyét még nem övezi az ilyen döntéshez szükséges nemzeti konszenzus. A lap szerint a kezdeményezés pártpolitikai célokat is szolgál, a döntést azonban a történelem ítéletére kell bízni és várni még néhány évtizedet.

A The New York Times szerkesztőségi cikke szerint az egymással versengő javaslattevők leginkább az elhunyt elnök népszerűségét szeretnék meglovagolni. Reagan kétségtelenül a XX. század egyik legjelentősebb elnöke, Washington nemzetközi repülőtere, a Pentagon után épült legnagyobb szövetségi épület, a fővárosi nemzetközi kereskedelmi központ, valamint egy repülőgép-hordozó is az ő nevét viseli már és lesz még számtalan mód arra, hogy az elkövetkező hónapokban az amerikaiak kifejezzék iránta a tiszteletüket.