Konrád
8 °C
26 °C

Amerikai vádemelés a tálibok oldalán harcoló ausztrál férfi ellen

MTI
2004.06.10. 22:10
Háborús bűnök elkövetésére való összeesküvés, gyilkossági kísérlet és az ellenség támogatása címén vádat emeltek az amerikai hatóságok a guantánamói börtöntáborban fogva tartott egyik ausztrál állampolgár ellen. A hírt a Pentagon jelentette be csütörtökön. A 28 éves David Hicks a tálibok oldalán harcolt Afganisztánban. 2001 végén a tálib kormány ellen hadakozó Északi Szövetség harcosainak ejtették foglyul.

Ügyében bizottságnak nevezett amerikai katonai bírói testület ítélkezik majd. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki. A Pentagon korábban megerősítette, hogy az ausztrál kormány közbenjárására az amerikai ügyészek nem fognak halálos ítéletet kérni Hicks fejére. A guantánamói foglyok ügyében ítélkező bizottságok jogintézményét most támasztják fel először a II. világháború óta, amikor az Egyesült Államokban elfogott német dezertőrök ügyében ítélkeztek ilyen testületek.

Az amerikai védelmi tárca szerint a bizottságok teljes körű és méltányos bírósági eljárást biztosítanak, így ezekben a perekben is érvényes az ártatlanság vélelme. Emberi jogi szervezetek azonban rámutatnak, hogy az egész bírósági eljárást a Pentagon ellenőrzi, a védelmi tárca nevezi ki az ítélkező testület tagjait és az amerikai katonai bíróságokkal szemben itt nincs lehetőség arra, hogy az elítéltek polgári bírósághoz fellebbezhessenek. Hicks a harmadik guantánamói fogoly, akit a különleges katonai bíróság von felelősségre. Korábban egy jemeni és egy szudáni állampolgár ellen emeltek vádat háborús bűnök elkövetésére szőtt összeesküvés vádjával. A guantanámói támaszponton közel 600 külföldit tartanak fogva.