Emőke
-4 °C
9 °C

Annan a nemzetközi jog alkalmazását sürgeti Iraknál

2004.06.10. 23:04
Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön úgy vélekedett, hogy az iraki háború nemzetközi válságot váltott ki, amelyet csak a nemzetközi együttműködés útján lehet orvosolni. "Miféle világ lenne az, és ki akarna benne élni, ha minden országnak megengednék az erő használatát kollektív megállapodás nélkül csak azért, mert fennáll a fenyegetés lehetősége?" - tette fel kérdést Annan az amerikai Harvard egyetem évzáró ünnepségén mondott beszédében.

Kijelentette, az Egyesült Államok az utóbbi hetekben úgy találta, hogy szüksége van az ENSZ legitimáló erejére ahhoz, hogy egy hiteles átmeneti kormányt hívjon életre Irakban. Kofi Annan szerint az ENSZ és az Egyesült Államok válságos időket él át, mert nem volt jogilag megalapozott az az elmélet, miszerint fenyegetés megelőzése esetén igazolt a fegyveres beavatkozás. Az ENSZ-főtitkár korábban is úgy gondolta, hogy Washingtonnak nemzetközi felhatalmazást kellett volna kérnie az iraki háborúhoz.

A világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy az iraki háború körüli feszültség miatt elterelődött a nemzetközi közösség figyelme az igazi, hosszú távú problémákról, mint amilyen az AIDS, az oktatás és a gyermekhalandóság. Beszéde végén Annan leszögezte: a világ jelenleg az előítéletek és az intolerancia válságában vesztegel. "Nem szabad megengednünk magunknak, hogy - félelemből vagy haragból - ellenségként kezeljünk embereket, csak mert vallásuk vagy kultúrájuk különbözik a miénktől" - hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár.