Béla
13 °C
27 °C

Eltemették Reagant

MTI/AP
2004.06.12. 08:48
Az Egyesült Államok 40. elnökének földi maradványait családtagjai és barátai - több mint hétszáz ember - jelenlétében helyezték végső nyugalomra pénteken a Los Angelestől északnyugatra fekvő településen, az elhunyt akaratának megfelelően akkor, amikor leszállt a nap a Csendes-óceán felett. Temetésének körülményeit maga Ronald Reagan határozta el még 1981-ben, amikor első elnöki mandátumát kezdte a Fehér Házban.

A szertartáson Reagan három gyermeke emlékezett meg bensőséges hangú beszédben édesapjáról, majd a pap szavai után katonai tiszteletadással, huszonegy ágyúlövéssel búcsúztatták a volt elnököt. A félkör alakú síremléken egy rövid idézet olvasható abból a beszédből, amelyet Reagan 1991-ben, a könyvtár megnyitásakor mondott.

A néhai elnök állami gyászszertartását pénteken tartották a washingtoni nemzeti katedrálisban mintegy kétezer magas rangú meghívott vendég, az Egyesült Államok vezetői, külföldi államférfiak és politikusok jelenlétében.

Az állami gyászszertartás után az amerikai elnöki repülőgép fedélzetén szállították vissza Washingtonból Kaliforniába. A koporsót elkísérte a néhai államfő özvegye, Nancy Reagan, valamint a család régi barátja, Margaret Thatcher volt brit kormányfő.

Az elnöki különgép a kaliforniai Point Mogu katonai támaszponton szállt le, innét gépkocsival vitték a koporsót a mintegy negyven kilométernyi távolságban lévő Simi Valley-be. Ronald Reagan a múlt szombaton 93 éves korában hunyt el.