Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Izrael nem ad át épületet

MTI
2004.06.12. 13:15
Az izraeli hadsereg rádiójának jelentése szerint mind az Európai Unió, mind az ENSZ növekvő nyomást gyakorol Ariel Saron izraeli kormányfőre, hogy a gázai kivonulás keretében kiürítendő 21 kolónia épületeit, infrastruktúráját adják át a palesztinoknak. Az ezzel ellentétes döntést egy a névtelenséghez ragaszkodó hivatalosság azzal magyarázta, ,,nehogy terroristák vagy a Jasszer Arafat (palesztin elnök) által vezetett maffia kezébe kerüljenek" az épületek. Másként történne, hangoztatta, ha Izrael biztosítékot kapna, hogy a házakat palesztin menekültek kapják.

Az idézett kormányilletékes azt mondta, nem tud ilyen nyomásgyakorlásról. Arról viszont tudomása van, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár pénteken telefonon beszélt Saronnal, és a világszervezet támogatásáról biztosította a Gázai övezetből való kivonulás "bátor tervét". A közigazgatási, pénzügyi szervek, amelyek a kivonulást hivatottak előkészíteni, vasárnap kezdik meg munkájukat.

Saron miniszterelnök bátorítani akarja a mintegy nyolcezer telepes elköltözését, és igyekszik elkerülni az összecsapást köztük és az izraeli katonák között. A hónap végéig ezért megpróbál törvényt elfogadtatni a kártalanításról. A tervek szerint az önként távozó telepesek családjai átlagosan háromszázezer dollárt kapnának. Az izraeli hírközlés szerint a kivonulás teljes árát 1,5 milliárd dollárra becslik, az összegből 450 millió biztonsági célú kiadás.