Vilhelmina
12 °C
28 °C

Csehországban megkoszorúzták Esterházy János síremlékét

MTI
2004.06.12. 17:35
Esterházy János (1903-1957), a csehszlovákiai magyarság mártírhalált halt egykori vezető politikusának emléke előtt tisztelegtek szombaton délután a csehországi, a szlovákiai és a magyarországi magyarok képviselői az észak-morvaországi Mírovban.

A helyi rabtemető központi emlékműve mellett 1998 júniusában felállított Esterházy János jelképes síremlékhez koszorút és virágokat helyezett el a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, a szlovákiai magyar cserkészek szervezete, a Rákóczi Szövetség, az Esterházy János Emlékbizottság, a Határon Túli Magyarok Hivatala, a prágai magyar nagykövetség és néhány más szervezet, illetve egyén. Megjelentek a csehországi lengyelek képviselői is.

Az ünnepség néhány tucat résztvevője a koszorúzás előtt, amely a magyar, a cseh és a lengyel himnusz elhangzásával kezdődött, a helyi várbörtön kápolnájában Zsidó János esperes által celebrált katolikus szentmisét hallgatott. A koszorúzás után pedig előadások hangzottak el Esterházy János életéről és munkásságáról.

Esterházy Jánost a II. világháború után háborús bűnök elkövetésével vádolta meg az akkori csehszlovák rendszer, letartóztatták, s egy ideig a Szovjetunióba deportálták. Az ötvenes években aztán a mírovi börtönben raboskodott, s ott is hunyt el 1957. március 8-án. Hamvait annak idején nem adták ki a családnak, s most sem tudni pontosan, hol találhatóak. A szlovákiai magyarság minden igyekezete ellenére Esterházyt máig sem rehabilitálták.

A mírovi rabtemetőben felállított jelképes síremlék a mai napig is az egyetlen Esterházy- emlékmű a volt Csehszlovákia területén.