Konrád
8 °C
26 °C

Ismét el kell halasztani az afganisztáni választásokat

MTI
2004.06.12. 19:45
Újabb halasztást szenved a júniusra, majd szeptemberre kitűzött afganisztáni parlamenti és elnökválasztás - derült ki az afgán választási bizottság szóvivőjének szombati nyilatkozatából.

A választásokat szeptembernél később tartjuk meg - mondta a szóvivő.

A halasztás oka, hogy nem sikerült időben kialakítani a választókörzeteket a közép-ázsiai országban. Az afgán választási törvény kimondja, hogy a szavazókörzetek határait legkésőbb 120 nappal a választások előtt meg kell húzni, ám ez mindeddig nem történt meg.

Afganisztán történetének első demokratikus választását eredetileg júniusra tűzték ki, ám Hamid Karzai afgán elnök március végén szeptemberre halasztotta a voksolást. Az esemény ismételt elnapolásának hivatalos bejelentésére is az elnök hivatott.

Számos tényező akadályozza azt, hogy az afgán szavazók az urnához járuljanak. A mintegy 10 millió szavazásra jogosult afgán állampolgár közül eddig mindössze 3,3 millióan szerepelnek a választójegyzékben, s a közbiztonság hiánya is komoly gondot jelent, különösen Afganisztán keleti, Pakisztánnal határos vidékén.