József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lelőttek egy amerikait a szaúdi fővárosban

MTI
2004.06.12. 19:45
Agyonlőttek szombaton egy amerikait a szaúd-arábiai fővárosban, Rijádban - közölte a város rendőrfőnöke.

Egy hét leforgása alatt ez a harmadik eset, hogy merénylet áldozatául esik egy nyugati ország állampolgára a sivatagi királyságban.

Az al-Arabíja műholdas tv-csatorna híre szerint az amerikai férfi éppen leparkolt autójával annak a háznak a garázsában, amelyben lakott, amikor két fegyveres hátulról lelőtte, majd odamentek hozzá, hogy közvetlen közelről még egy lövést leadjanak rá. Egyes szemtanúk elbeszélése szerint a merénylők hárman voltak.

Az áldozatról tudni vélik, hogy egy kőolajprojekten működő elektromos cég alkalmazottja volt.

Szaúd-Arábiában az elmúlt két hónapban annak ellenére megsokasodtak a nyugatiak, illetve a helyi kormány létesítményei, gazdasági érdekeltségei ellen véghez vitt támadások, hogy a hatóságok a tavaly év végi öngyilkos merényletek óta mind erőteljesebb küzdelmet folytatnak az iszlám radikálisok fegyveres osztagai ellen.

A szaúdi kormány a merényleteket - amelyek közül a legbrutálisabb május végén Hobarban 22 ember életét oltotta ki - az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorhálózatnak vagy általa befolyásolt embereknek tulajdonítja.

Az Egyesült Államok a közelmúltban arra biztatta a királyság területén tartózkodó állampolgárait, hogy távozzanak az országból, Nagy-Britannia pedig azt tanácsolja a briteknek, hogy mellőzzék a nem elkerülhetetlen szaúd-arábiai utazásaikat.