Klaudia
-3 °C
3 °C

Mindent tagad a Djindjic-gyilkosság fő gyanúsítottja

MTI
2004.06.14. 12:59
A Zoran Djindjic életét kioltó merénylet értelmi szerzőjének tartott Milorad Lukovic Legija cáfolta hétfőn a bíróság előtt, hogy bármi köze lett volna a néhai szerb miniszterelnök meggyilkolásához. Legija közölte, hogy nem vett részt a merényletben sem ő, sem senki más az általa egykoron vezetett, vörössapkás néven ismert titkosszolgálati osztagból (JSO).

A vádirat szerint Legija és a zimonyi klán két másik tagja szervezte meg a Djindjic ellen tavaly március 12-én végrehajtott merényletet, amelyben a bűnbanda és a JSO tizenöt tagja vett részt közvetlenül (ketten közülük védett tanúk). A ravaszt a JSO volt helyettes parancsnoka, Zvezdan Jovanovic húzta meg.

A miniszterelnök elleni merénylet és több más múltbeli politika bűntény megszervezésével vádolt Legija 14 hónapi bujkálás után május 2-án adta fel magát önként a rendőrségnek belgrádi háza előtt. Eredetileg pénteken kellett volna nyilatkoznia a bíróság előtt a terhére rótt vádakról, de kérte a per elnapolását arra hivatkozva, hogy bármit is mond a törvényszék előtt, az befolyásolná a vasárnapi szerbiai elnökválasztást.

A vádak cáfolata után Legija a zimonyi maffiafőnökökkel fenntartott kapcsolatairól nyilatkozik a maffiaperekben eljáró belgrádi különbíróság előtt. Kihallgatása várhatóan a hétfői nap folyamán és kedden folytatódik. Ügyvédje azt állította, hogy védence vallomása fejtetőre fogja állítani a merénylet hivatalos verzióját.