Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Feletteseivel ellentétesen vallott az Abu-Grébi-i börtönfoglár

MTI
2004.06.15. 11:06
Kihallgatásuk előtt rendszeres alvásmegvonással "puhították" a bagdadi Abu Graib börtön iraki foglyait, állapították meg a kínzásbotrány legújabb vizsgálatai. Steven Stefanowicz börtönfoglár hétfőn eskü alatt azt vallotta, hogy ezt a gyakorlatot a katonai titkosszolgálat katonái és saját cége, a CACI International magánügynökség munkatársai rendelték el. Bővebben >>>

Mint Stefanowicz elmondta, az Abu Garib börtön őrei minden egyes fogolyra vonatkozóan kihallgatási tervet kaptak, amely az alvások és étkezések szervezési programját is tartalmazta. Három napon át a foglyoknak csak legfeljebb négy órát volt szabad aludniuk. Ezután engedélyeztek számukra 12 órás alvásszünetet. Az alvásmegvonást Thomas Pappas ezredes, a katonai titkosszolgálat vezetője személyesen engedélyezte.

Stefanowicz hét eleji vallomása ellentétben áll tábornokok és a CACI International korábbi nyilatkozataival, amelyek szerint a kihallgatások előtt a titkosszolgálat vagy a fegyveres erők által megbízott cég alkalmazottai semmiféle utasításokat nem adtak a börtön katonai rendőreinek. Stefanowicz egyike azon négy amerikainak, akit fogolykínzásokkal gyanúsítanak az amerikai hatóságok.