Klaudia
-4 °C
2 °C

Börtönben marad a deportálásokban részt vevő miniszter

MTI
2004.06.15. 11:23
Maurice Papon egykori francia pénzügyminiszternek le kell töltenie az emberiség elleni bűntettek miatt 1999-ben reá kiszabott tízévi börtönbüntetést, így döntött Párizsban a legfelsőbb büntető törvényszék.

A ma 93 éves Papon ügyvédei formai hibákra hivatkozva támadták meg az öt évvel ezelőtt született ítéletet a párizsi semmítőszéken.

Franciaország német megszállása (1940-44) idején Papon Gironde megye prefektusa volt, s ebben a minőségében ő írta alá a megyében élő zsidók letartóztatását és deportálását kimondó rendeleteket. 1945 után karrierje tovább ívelt fölfelé, míg végül majd 1978-ban pénzügyminiszter lett Raymond Barre kormányában.

Bár a vádemelés már 1983-ban megtörtént, bírósági szakaszba csak 15 évvel később jutott az ügy. Az akkor 88 éves vádlott a letartóztatás elől Svájcba szökött.

Az egykori deportáltak és a holokauszt franciaországi túlélői megkönnyebbüléssel fogadták a legfelsőbb büntetőbíróság döntését. Papon ügyvédei azonban azt tervezik, hogy ezt az ítéletet is megtámadják, bár ennek sikerében a per ismerői kételkednek.