Konrád
8 °C
26 °C

Szigorították Romániában a külföldi örökbefogadásokat

MTI
2004.06.15. 19:29
A román képviselőház elfogadta kedden a nemzetközi örökbefogadásokkal kapcsolatos, a külföld által rendkívül szigorúnak ítélt törvénycsomagot. A képviselők néhány apróbb módosítással lényegében elfogadták a szenátusban korábban megszavazott változatot. A törvény lényegi eleme, hogy romániai gyermeket csak akkor fogadhat örökbe egy külföldi család, ha annak legalább egyik tagja nagyszülői viszonyban áll a gyermekkel. Külföldi örökbefogadásról csak akkor lehet szó, ha belföldön nem találtak olyan családot, amely adoptálná a gyermeket.

A törvénycsomag az örökbefogadásokra vonatkozó jogi eljárásokat is szabályozza, pontosan meghatározva a román törvényszékek és más hatóságok hatáskörét ebben a kérdésben. A törvény nem ismer el hatósági jóváhagyás nélküli örökbefogadást. Az illetékes román állami gyermekvédelmi szervek ugyanakkor adott esetekben együttműködhetnek a befogadó ország területén működő külföldi magánjogi szervekkel.

A bukaresti amerikai nagykövet levélben bírálta a törvénycsomag tervezetét, amely szerinte nem felel meg a külföldi igényeknek. Románia számára ugyanakkor az európai integráció folyamatában is fontos, hogy rendezze e kérdést, mert a nemzetközi örökbefogadások ügye az elmúlt esztendőkben botrányos helyzetet teremtett számára. Az örökbefogadott gyermekek ugyanis valóságos gyermekkereskedelem "árucikkeivé" váltak, emiatt Brüsszelből éles bírálatok érték Romániát.

Az országban a Ceausescu-diktatúra 1989-es bukása óta harmincezer gyermeket adoptáltak, ma mintegy negyvenezer elhagyott gyermek él az ország árvaházaiban.