Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Iraki szunnita vezetők: nincs közünk a síita fiatalok kivégzéséhez

MTI
2004.06.15. 20:28
Határozottan cáfolta két iraki szunnita vallási elöljáró, hogy közük lett volna síita fiatalok kivégzéséhez, miként azt kedden síita törzsi vezetők állították. Abdallah Dzsanabi, a Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsa szunnita város egyik mecsetjének imámja azt hangoztatta: a síita ifjak a Fallúdzsában nyüzsgő törvényen kívüli elemek aljas bűncselekményének estek áldozatául. Dzsanabi a személyes érintettségével kapcsolatos állításokat tudatos lejárató kampánynak tartotta.

A másik szunnita vezető - szintén imám - pedig közölte, hogy az elmúlt 20 napot kórházban töltötte, s nem tud semmit a történtekről. Úgy vélekedett, hogy a síita vezetők állításaikkal az iraki síiták és szunniták közé kívánnak éket verni, pedig a két közösség között minden korábbinál erősebb egyetértés alakult ki az arab ország amerikai vezetésű megszállása alatt.

Egy keddi bagdadi tüntetésen a sajtónak kiosztott közlemény szerint a gyilkosságok még június 5-én történtek. A dél-iraki síita törzsek vezetői azt állították, hogy a fiatalok árut szállítottak egy fallúdzsai lakosnak, amikor egy magát "Mudzsáhidúnnak" nevező csoport a helyi rendőrséggel karöltve őrizetbe vette őket, és két helyi szunnita imám parancsot adott kivégzésükre. A hat fiatalt megfosztották javaiktól, kivégezték és megcsonkították őket, ami "ellentétes minden vallással és törvénnyel" - hangsúlyozták.