Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Melegházasság miatt bűnhődik egy francia polgármester

MTI
2004.06.15. 21:17
Egy hónapra felfüggesztették tisztségéből Noel Mamere Zöld párti francia polgármestert, aki Franciaországban elsőként összeadott két férfit - közölte a belügyminisztérium. A mindennemű megkülönböztetést elutasító Noel Mamere, a franciaországi Begles városka polgármestere a legfőbb ügyész előzetes tiltásának ellenszegülve adta össze június 5-én a két homoszexuális fiatalembert.

A Zöldek a szankció miatt minél több melegházasság lebonyolítására hívták fel képviselőiket: a Zöldek érvelése szerint nem lehet olyasmit tiltani az EU egyik országában, amihez a másik országban joga van az állampolgároknak. A polgármester nyilatkozata szerint nem követett el semmi törvénytelent, hiszen a polgári törvénykönyv nem köti feltételekhez a házasságot és nem tiltja a kötelék létrehozását egynemű személyek között.

Franciaországban az európai parlamenti választások központi témája volt a homoszexuálisok jogainak kiterjesztése, élesen megosztva a jobb- és baloldalt. A francia homoszexuálisok 1999 óta a különnemű, élettársi viszonyban lévő párokhoz hasonlóan legalitást élveznek, de a házasságban élőkhöz képest még mindig számos hátrányt kell elszenvedniük, például az örökösödés terén.