Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Spanyolország mégsem tereli délre az északi folyók vizét

MTI
2004.06.18. 19:31
A spanyol kormány felülvizsgálta az elődje döntését: mégsem terelik északi folyók vizét az ország déli, száraz területeire. Helyette más módszereket, új tervet választottak az aszálygond megoldására.

A nemrég kormányra lépett szocialisták egy választási ígéretüknek tettek eleget, amikor pénteken úgy döntöttek, hogy nem építtetik meg az 1000-kilométeres vízvezetéket az északi Aragónia és Katalónia tartományokból Andalúziába, Valenciába és Murciába, hanem helyette tengervízlepárló telepeket építenek.

A kormány indoklása szerint az eredeti, több mint 5 milliárd dolláros terv helyett 4,5 milliárdból elkészülhet a 20 tengervíz sótalanító üzem, és ebből az összegből jut még víztakarékossági és újrahasznosítási beruházásokra is. A finanszírozást részben európai uniós pénzből oldják meg.

Az eredeti tervben szereplő 62 ezer köbméter helyett 106 ezer köbméter vizet kap a száraz időszakban a déli mezőgazdaság és turizmus. A döntést az is alátámasztotta, hogy így nem merül fel veszélyként az északi folyók vízháztartási egyensúlyának megbomlása, amitől a természetvédők tartottak.