Konrád
8 °C
26 °C

Irán folytatja az urándúsítást

MTI
2004.06.19. 12:26
A teheráni kormány szombaton bejelentette, hogy felújítja az urándúsítást, miután előző nap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Iránt bíráló határozatot fogadott el.

Iránt a továbbiakban nem köti az Európai Unióval tavaly októberben nyélbe ütött megállapodás, ezért véget vet urándúsítása átmeneti időre vállalt felfüggesztésének - jelentette be teheráni sajtóértekezletén Hasszán Rohani, aki az iráni küldöttséget vezeti a NAÜ-vel folytatott tárgyalásokon.

Az iráni nemzetbiztonsági tanács titkára, akit Mohammed Hatami iráni köztársasági elnök lehetőséges utódjaként emlegetnek, mindamellett leszögezte: országa továbbra is együttműködik a NAÜ-vel. Rohani kifogásolta az ügynökség eljárásának "átpolitizáltságát", ami véleménye szerint azt a célt szolgálja, hogy megfosszák Iránt az atomenergia békés felhasználásának jogától.

Napokon át tartó diplomáciai kötélhúzás után a NAÜ kormányzótanácsa pénteken Bécsben elfogadta a szóban forgó határozatot, amelyben Iránnak a szemére vetette az együttműködés hiányát, mondván: Teherán ellentmondó és hiányos adatokat közölt urándúsításra irányuló erőfeszítéseinek mértékéről.