Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Orbán vezeti az Európai Néppárt romániai vizsgálóbizottságát

MTI
2004.06.19. 21:03
Megfelel-e az alapvető demokratikus követelményeknek a romániai helyhatósági választási törvény, illetve annak alkalmazása? - e kérdés vizsgálatát kezdte meg a hétvégén Bukarestben, Székelyudvarehelyen, Marosvásárhelyen és Kolozsváron az Európai Néppárt (EPP) külön e célból létrehozott bizottsága.

A bizottságot Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke, az EPP alelnöke vezeti. Az európai párt azzal a feladattal bízta meg e testületet, hogy elnöksége számára jelentést készítsen a romániai demokrácia helyzetéről, elsősorban a mostani helyhatósági választások tükrében.

A bizottság titikári feladatát Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke látja el, aki maga is részt vesz a hétvégi tájékozódó jellegű utazáson. Bukarestben szombaton a bizottság tagjai többek között Emil Constantinescu volt román elnökkel, Victor Ciorbeával, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) elnökével, valamint Adrian Severinnel, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PDS) egyik kiemelkedő politikusával, volt román külügyminiszterrel konzultáltak.