Konrád
8 °C
26 °C

Izrael küldöttekkel javítana arab kapcsolatain

MTI
2004.06.20. 16:35
Izrael javítani próbálja kapcsolatait több arab országgal, kihasználva azt az alkalmat, amelyet a Gázai övezetből való tervezett kivonulása teremthet - közölte vasárnap a jeruzsálemi külügyminisztérium vezető tisztségviselője.

Amióta 2000 szeptemberében elkezdődött a máig tartó izraeli-palesztin erőszakhullám, Izrael kapcsolata az arab világgal jelentősen romlott. Jordánia és Egyiptom hazahívta nagykövetét, s elakadtak az izraeli nyitási kísérletek több észak-afrikai és öböl menti arab ország irányában.

Izraelnek jelenleg csak három arab országgal, Egyiptommal, Jordániával és Mauritániával van diplomáciai kapcsolata.

Prozor szerint azóta, hogy Ariel Saron kormányfő idén javaslatot tett a Gázai övezetből való kivonulásra, nagyobb az arab "megértés és figyelem" Izrael iránt. Megjegyezte, hogy országa már tárgyal az Egyesült Arab Emírségekkel, de erről nem közölt részleteket.

Egy másik, név nélkül nyilatkozó izraeli tisztviselő elmondta, hogy Izrael a mostani diplomáciai offenzíva keretében Bahreinbe, Katarba, Marokkóba, Ománba és Tunéziába menesztene küldötteket egy jegyzékkel, amelyben Szilvan Salom külügyminiszter ismerteti a Gázai övezetből való kivonulás tervét. Hozzátette azonban: egyelőre nem tudni, hogy az említett országok fogadnák-e az izraeli diplomatákat.