Géza
-12 °C
-4 °C

Bogoljub Karic milliomos is a szerb demokrata elnökjelölt mellé állt

MTI
2004.06.20. 17:43
"Megadjuk a támogatást Boris Tadicnak" - közölte a BK vállalatbirodalom elnöke a tulajdonában lévő BK belgrádi tv-nek adott nyilatkozatában. Karic felszólította híveit, hogy Tadicra adják voksukat, mert általa ő meg tudja valósítani azt, amit a polgároknak ígért elnökválasztási kampányában. Szerinte Szerbiának stabil demokratikus irányultságra, szilárd intézményekre, reformra, európai uniós csatlakozásra, és mindenekelőtt a korrupció és törvénytelenség felszámolására van szüksége.

Karic volt a múlt heti vasárnapi választási forduló legnagyobb meglepetése. A dúsgazdag üzletember néhány hetes kampány után a harmadik helyen végzett a szavazatok közel 18,23 százalékával. A belgrádi sajtó egy hete találgatja, hogy Karic felsorakozik-e a Demokrata Párt (DS) elnöke mögé, vagy híveire hagyja a döntést. Az iparmágnás támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy Tadic legyőzze a szélsőségesen nacionalista Tomislav Nikolicot, az első választási forduló nyertesét.

A legnagyobb kormánypárt, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) a múlt hét közepén jelentette be, hogy a vele rivalizáló DS elnökét támogatja. Tadic viszont azt mondta, hogy mindaddig nem hisz a DSS szándékának őszinteségében, amíg a párt elnöke, Vojislav Kostunica miniszterelnök nem hallatja hangját. A hét végén Kostunica megtörte a csöndet: a vasárnapi Vecernje Novosti című belgrádi lapnak nyilatkozva közölte, hogy Tadic győzni fog, és semmi kétség afelől, hogy élvezi a DSS támogatását.