Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Irak felújította a nyersolajszállítást a part menti terminálokba

MTI
2004.06.20. 19:15
Dominic d,Angelo úgy nyilatkozott, hogy az export részleges felújításának idejéről semmi biztosat nem tudni. A Dow Jones hírügynökség korábban iraki olajipari illetékesekre hivatkozva azt jelentette, hogy Irak vasárnap felújította a nyersolajszállítást déli part menti olajtermináljaiba és néhány órán belül várhatóan eléri a napi 800 ezer hordós szállítási mennyiséget.

Iraki olajipari illetékesek akkori közlése szerint a múlt hétfőn és kedden két kulcsfontosságú vezetéken állt le szabotázsakciók miatt az iraki export - 1,8 millió hordónyi napi mennyiségben - de a vezetékek egyikének kijavítása vasárnap már lehetővé tette a kivitel részleges felújítását. A Dow Jonesnak nyilatkozó illetékes szerint délutánra várják a bászrai olajterminálból a berakodást, majd hamarosan ezt követően a második part menti olajterminálból, Kor-al-Amajából is újra szállítani lehet.

Irak a világ nagyságra második olajkészleteivel rendelkezik, a szabotázsakciókat megelőzően 1,8 millió hordó/nap olajmennyiséget exportált.