Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Clinton bírálja Bush elnököt az iraki háború miatt

MTI
2004.06.21. 06:12
Bill Clinton volt amerikai elnök bírálta George Bush jelenlegi elnököt az iraki háború miatt, és a hét végén adott nyilatkozataiban hangoztatta: távozóban a Fehér Házból figyelmeztette utódát arra a veszélyre, amelyet Oszama bin Laden terroristavezér képvisel.

Clinton a napokban jelenteti meg önéletrajzi írását, az Életem című könyvet, és ebből az alkalomból több interjút is adott. A Time című képes magazinnak elmondta, hogy ő nem kezdett volna háborút Irak ellen, legalábbis addig nem, míg Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek a volt vezetője be nem fejezi munkáját. A volt elnök szerint Busht Dick Cheney alelnök és Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettes győzte meg arról, hogy az irakiak jobban élnének Szaddám Huszein diktátor nélkül, és Washingtonnak meg kell rázkódtatnia a térség önkényuralmi rendszereit.

Az irakiak valóban jobban élnek Szaddám Huszein bukása után, de Irakba azóta felütötte a fejét a terrorizmus - fejtette ki Clinton a CBS News televíziós állomásnak nyilatkozva.

Visszaemlékezésében Clinton kifejtette: Bush győzelme után a hivatalba lépő elnökkel beszélgetve figyelmeztette őt, hogy az Egyesült Államok biztonságát veszélyeztető tényezők között az első helyen Oszama bin Laden, és terrorszervezete, az al-Kaida van. Ezt követi a közel-keleti megbékélés hiánya, a két ázsiai nukleáris hatalom, India és Pakisztán viszonyának rendezetlensége, az észak-koreai helyzet, és csak ezek után Irak.