Konrád
8 °C
26 °C

Lemond a cseh kormányfő, ha pártja nem szavaz neki bizalmat

MTI
2004.06.21. 14:19
Vladimír Spidla, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, kormányfő hétfőn bejelentette: ha pártja a hét végi vezetőségi ülésén nem szavaz neki bizalmat, akkor távozik a párt és a kormány éléről is. Spidla a kormánykoalíció három pártja elnökeinek hétfői tanácskozása után Prágában úgy nyilatkozott, hogy pártja, a legerősebb kormánypárt támogatása nélkül nem marad a kormány. "A kormánykoalíció sorsáról a hét végén születik végleges döntés" - mondta újságíróknak a miniszterelnök.

A szociáldemokraták elnöksége szombatra összehívta a párt központi bizottságát, hogy döntsön: élvezik-e még bizalmát a párt jelenlegi vezető emberei vagy sem. Az elnökség döntése szerint a szűkebb vezetés minden egyes tagjáról külön-külön fog szavazni a testület.

A szociáldemokraták belső vitái nem új keletűek, de az európai parlamenti választási kudarc után - a 24 cseh mandátumból a szociáldemokraták csak kettőt szereztek meg - a megyei szerzetek egy része nyíltan követeli Spidla távozását. Az ellenzők szombaton platformot alapítottak a rendkívüli pártkongresszus összehívására, amely menesztené Spidláékat. A platform azt szeretné, ha a párt élére visszatérne Milos Zeman volt kormányfő. A szombati központi bizottsági ülésre Zemant is meghívták, holott nem tagja a testületnek.

Spidla hétfőn megerősítette, hogy a héten bizalmi szavazást kér a kabinet iránt a képviselőházban. A két kisebbik koalíciós párt ismételten bírálta ezt a kezdeményezést, mert szerintük ezzel Spidla csak saját helyzetét kívánja megerősíteni a szombati ülés előtt, s kockáztatja a kabinet helyzetét. Az ellenzék ugyanis bejelentette, hogy nem fogja támogatni a kormányt, s kétséges hogyan fog szavazni néhány kormánypárti honatya is. Most a feleknek csak abban sikerült megállapodniuk, hogy a bizalmi szavazásról a végső szót a parlamenti frakciók keddi közös tanácskozása mondja ki. Ugyanakkor a két kisebb párt elnökei hétfőn leszögezték: nem kívánják elhagyni a koalíciót, bár mindkét párt úgy érzi, hogy a kormány áldozatává válhat a szociáldemokraták belső harcainak.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft