Klaudia
-3 °C
3 °C

Terrorizmus vádjával elítéltek egy franciát és egy algériait

MTI
2004.06.21. 17:33
Egy iszlám vallású francia és egy algériai állampolgárt hat, illetve négy év börtönbüntetésre ítélt a hágai fellebbviteli bíróság Amerika-ellenes merényleteket szervező terrorista csoport tevékenységében való részvételért.

A két férfit 2001 szeptemberében fogták el Rotterdamban, és "Franciaországban és Belgiumban lévő amerikai célpontok elleni merényletet tervező nemzetközi bűnszövetkezetben való részvétel" miatt ítélték el. Courtailler és Rabia a párizsi amerikai nagykövetség elleni támadás előkészítésében segédkezett 2001-ben.

A szóban forgó merényletet egy 2001-ben elfogott tunéziainak kellett volna végrehajtani, a most elfogott két személy a bíróság megítélése szerint nem vett részt a merényletek közvetlen elkövetésében. A vádlottak nem voltak jelen a tárgyaláson; a hágai bíróság szerint Courtailler Franciaországban, Rabia pedig Algériában tartózkodhat. Mindkettőjük ellen nemzetközi körözést fognak kiadni.

Hétfőn a bűnszövetkezet további két algériai tagját ítélték 18, illetve 12 hónap börtönbüntetésre útlevél-hamisítás vádjával.