Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Kofi Annan az antiszemitizmus újjáéledése miatt aggódik

MTI
2004.06.21. 19:04
Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfőn az ENSZ New York-i Antiszemitizmus Konferenciáján kijelentette, hogy nem hunyhatunk szemet az újjáéledő antiszemitizmus felett. "Nehéz elhinni, hogy hatvan évvel a holokauszt tragédiája után az antiszemitizmus újra felüti a fejét. Pedig így van, napjainkban az antiszemita tendenciák új megnyilvánulási formáival kell szembesülnünk" - fejtette ki Kofi Annan, hozzátéve, hogy ezúttal "a világnak nincs joga csendben maradni".

"Felejtsük el az intoleranciát, tanítsuk a toleranciát és a megértést - mondta. - Határozottan meg kell cáfolnunk azokat, akik tagadják a holokauszt megtörténtét és annak egyedi voltát, s akik továbbra is hazugságokat terjesztenek a zsidókról és a judaizmusról." A palesztin probléma megoldását keresve el kell határolódni mindazoktól, akik ezzel az ürüggyel zsidógyűlöletet szítanak akár Izraelben, akár másutt" - fogalmazott Kofi Annan. Elismerte, hogy az ENSZ nem tartotta magát mindig következetesen az antiszemitizmus elleni elvekhez. "Különösen szerencsétlen" döntésnek minősítette a közgyűlés 1975-ös határozatát, amely a cionizmust a rasszizmussal azonosította.

Az ENSZ-főtitkár kifejezte reményét, hogy a világszervezet elfogadja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet álláspontját, amely ellenez mindennemű antiszemita megnyilvánulást, s ügyel arra, hogy az izraeli és egyéb politikai kérdések ne igazolhassák a zsidógyűlöletet. A konferencián a náci haláltábort megjárt Nobel-békedíjas író, Elie Wiesel is részt vesz.