Piroska
-2 °C
5 °C

Izrael kurd kommandókat szervez Irakban?

MTI
2004.06.21. 19:20
Izraeli hírszerzők kurd kommandókat képeznek ki Észak-Irakban azzal a céllal, hogy "szemei és fülei" legyenek Irakban, Iránban és Szíriában - állítja a The New Yorker amerikai magazin. A hétfőn megjelent riport ma is aktív, valamint egykori hírszerzőkre hivatkozik az Egyesült Államokból, a Közel-Keletről, Európából és Izraelből. A washingtoni izraeli nagykövetség szóvivője alaptalannak minősítette a cikk tartalmát.

Izrael a lap szerint a kurdok megerősítésével egy másik célt is követ: ellensúlyt képezni a síita milíciákkal szemben. "Machiavellisztikus módon Izrael mindig támogatta a kurdokat Szaddám (Huszein volt iraki elnök) ellen. Ez reálpolitika" - mondta egy volt izraeli hírszerző. A riport szerint izraeli felderítők Iránba is behatoltak kurd fegyveresek kíséretében, és érzékelőket helyeztek el a gyanús atomipari létesítmények közelében. A cikkíró szerint Izrael a múlt év végén arra a következtetésre jutott, hogy George Bush amerikai elnök kormányzata nem lesz képes stabilizálni és demokratizálni Irakot, ezért Izraelnek más eshetőségekre is fel kell készülnie.

A szeparatista kurdok felsorakoztatása azonban kárt okozhat Izrael és Törökország kapcsolataiban, s Irak stabilitását is veszélyezteti - írta a New York-i lap.