Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Menekülnek Irakból a dél-koreai civilek

MTI
2004.06.22. 06:18
Az Irakban dolgozó dél-koreai üzletemberek várhatóan július elején elhagyják az arab országot amiatt, hogy a múlt héten iraki terroristák túszul ejtették egyik civil honfitársukat, akinek sorsa azóta is ismeretlen.

Ri Hi Bom, dél-koreai kereskedelmi, ipari és energiaügyi miniszter kedden Szöulban jelentette be a dél-koreaiak távozási szándékát.

Eközben továbbra sem tudni a 33 éves dél-koreai túsz sorsáról. Kim Szun Il elrablói hétfő hajnalban közölték, hogy lefejezik foglyukat, ha Szöul továbbra is együttműködik az Irakot megszálló amerikai hatóságokkal. A túszejtők szabta 24 órás határidő már lejárt, de egyelőre semmilyen jelzés nem érkezett arról, hogy a magát a jordániai születésű Abu Muszab az-Zarkávinak, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik iraki vezérének a követőjeként feltüntető csoport végrehajtotta-e a halálos ítéletet.

Irakban jelenleg 660 főnyi dél-koreai hadmérnök és ápolószemélyzet tartózkodik. Szöul pénteken jelentette be, hogy további 3 ezer katonát vezényel Irakba, az ország észak részén folyó helyreállítási munkákra.