Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

AI: Ingusföldre is átterjedt a csecsen konfliktus

MTI
2004.06.23. 05:58
A csecsen konfliktust régóta jellemző emberjogsértések a múlt évtől mindinkább átterjedtek a szomszédos Ingusföldre is - állapította meg az Amnesty International (AI) moszkvai irodája útján szerdán közzétett jelentésében.

Az elmúlt egy év során Ingusföld - ahol a csecsen konfliktus elől menekülők korábban biztonságra lelhettek - mindinkább az orosz és a csecsen biztonsági erők műveleteinek színterévé vált, ami eltűnések és gyilkosságok sorozatát vonta maga után - írta az AI, amelynek küldöttsége március-áprilisban vizsgálódott Ingusföldön.

Már e misszió után, június 10-én bezárták a csecsen menekültek utolsó ingusföldi sátortáborát, a megelőző nyolc hónapban pedig négy másik tábort. A bezárások előtt a szövetségi és ingus hatóságok igyekeztek hazatérésre bírni a csecsen menekülteket, de (ígéreteikkel ellentétben) nem garantálták megfelelően biztonságukat, sem jólétüket. Ezért egy részük maradt Ingusföldön, hevenyészett telepeken tengődve, sorsuk bizonytalan.

Keddre virradóra a csecsen harcosok is látványosan kiterjesztették gerillatevékenységüket Ingusföldre, összehangolt támadásokat hajtva végre a nazranyi belügyminisztérium és számos környékbeli rendőrposzt ellen, közel hatvan halálos áldozattal.