Géza
-12 °C
-4 °C

Oroszország 'megnyerte' a virtuális harcosok elleni hadgyakorlatot

MTI
2004.06.23. 13:00
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a távol-keleti Tengermelléken névre szóló karórákkal jutalmazott tucatnyi katonát, aki kitűnt a virtuális terroristák elleni manőverekben. Szergej Ivanov védelmi miniszter a szergejevkai gyakorlótéren elismerte, hogy a csapatok harckészültsége még nem áll a kellő színvonalon, de rámutatott: a Mozgékonyság-2004 gyakorlat tapasztalatai felhasználhatók a terrorizmus elleni küzdelemhez is.

A manőverek fő szakaszában, a kínai határ és a Japán-tenger partja közötti területen - a térségben állomásozó ötezer orosz katona és 600 harceszköz mellett - részt vesz a nyugati országrészből átdobott 900 tengerészgyalogos, lövész és deszantos is mintegy száz harcjárművel - írta a Gazeta című lap, megjegyezve: a posztszovjet időszak példátlan hadműveleti-hadászati gyakorlatát kis híján elfújta az orkán erejű szél, de végül elviharzott Japán felé.

A forgatókönyv szerint egy külföldről támogatott, ázsiai harcosokat is felölelő nacionalista csoport megpróbálta elfoglalni a körzet déli részét. Fő csoportjuk megsemmisítésében a főszerep az Északi-flotta átdobott tengerészgyalogosainak jutott.