Rudolf
2 °C
13 °C

Medgyessy a szerb nacionalizmusról beszélt Annannak

MTI
2004.06.24. 20:59
Premiernek nevezte Medgyessy Péter találkozóját Kofi Annannal, mivel az Európai Unió tagállamának kormányfőjeként először folytatott megbeszélést az ENSZ főtitkárával.

A találkozó témája is az Európai Unió volt, és szó esett arról, hogy Magyarország nem zárkózik el attól, hogy magyar szakértőket ENSZ-színekben az országba küldjön.

Medgyessy Péter tájékoztatta az ENSZ-főtitkárát arról, hogy a magyarokat nagyon aggasztják a szerbiai Vajdaságban a magyar kisebbségeket érő atrocitások, ami azt mutatja, hogy még mindig jelen van a nacionalizmus. Megállapították, hogy a térség stabilitásának erősítése is előmozdíthatja a nyugalmat.

Medgyessy Péter Kofi Annant magyarországi látogatásra hívta meg. A kormányfő utalt arra, hogy a főtitkár felesége a budapesti zsidók megmentőjének, Raoul Wallenbergnek a rokona, ami még egy indok, hogy Magyarországra látogassanak. Így egyebek között azt is láthatják, hogy Magyarország mennyi mindent tett a kirekesztés és az előítéletek ellen - mondta a miniszterelnök.

A magyar miniszeterelnök csütörtök még találkozott George Patakival, New York állam magyar sázrmazású kormányzójával is.

A nap folyamán Medgyessy Péter a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adta át Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszternek a hidegháború lezárásában, az európai béke és biztonság erősítésében és Európa újraegyesítésében játszott szerepének elismeréseként.