Ida
5 °C
7 °C

Életfogytiglant is kaphatnak a terroristák Oroszországban

MTI
2004.06.25. 10:44
Akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújthatók a terrorcselekmények elkövetői Oroszországban a büntetőtörvénykönyv pénteken elfogadott, szigorító módosítása értelmében. A duma, az orosz parlament alsóháza harmadik olvasatban, csaknem egyhangú szavazással mondott igent a törvénymódosításra, amelyet az év elején javasolt a kétharmados többséggel bíró, Kreml-párti Egységes Oroszország frakció a sok polgári áldozatot követelő terrorcselekmények megszaporodása miatt.

Az utóbbi években terrorcselekmények hulláma csapott át Oroszországon; február hatodikán például több mint negyven ember halálát okozó robbantást hajtottak végre a moszkvai metróban. A 431 igenlő szavazattal és mindössze egyetlen tartózkodással elfogadott szigorítás a mostani 5-10 évről 8-12 évre emeli a terrorcselekmény büntetési tételét abban az esetben, ha nincs súlyosbító körülmény. Súlyosbító körülmények esetén 10-20 év az új büntetési tétel a korábbi 8-15-tel szemben. Ha különleges súlyosbító körülmények vannak, 15 évtől életfogytiglanig terjedhet a büntetés, míg korábban húsz év volt a maximum ebben az esetben.

A halálbüntetés hivatalosan létezik ugyan Oroszországban, de moratóriumot rendeltek el rá 1996-ban, amikor Moszkva csatlakozott az Európa Tanácshoz. E moratórium azóta is érvényben van.