Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Litvániában elnököt választanak

MTI
2004.06.27. 07:42
Megkezdődött Litvániában az előre hozott elnökválasztás második fordulója, amelyben az első menetben a legtöbb szavazatot kapott Valdas Adamkus volt államfő és Kazimiera Prunskiene, a függetlenné vált balti állam első miniszterelnöke száll harcba a választók voksaiért. Az európai parlamenti választásokkal párhuzamosan rendezett első fordulóban az öt induló közül a 78 éves Adamkus a szavazatok 30,1 százalékát, Prunskie pedig a szavazatok 21,4 százalékát kapta meg.

Litvániában azért kell idő előtt elnökválasztást tartani, mert a nem egészen két éve hivatalba lépett államfőt, Rolandas Paksast április elején az alkotmány megsértése miatt leváltották tisztségéből. A győzelemre esélyesebbnek Adamkus tűnik, mivel a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint népszerűségi mutatója 10 százalékkal haladja meg politikai ellenfeléét. Ugyanakkor egy, a héten történt kellemetlen epizód még esetleg módosíthatja a voksolás végkimenetelét - vélik megfigyelők.

Kedden este a pénzügyi visszaélések gyanújára hivatkozva a rendőrség különleges nyomozó szolgálata a pártok pénzgazdálkodásával kapcsolatos iratokat foglalt le kedden este három vezető politikai párt székházaiból. Kettő e pártok közül Valdas Adamkus volt elnököt, a mostani elnökválasztás fő esélyesét támogatja. Adamkus és környezet politikai motivációt lát az ügy hátterében, a különleges litván nyomozó szolgálat vezetője, Valentinas Junokas viszont tagadta, hogy ilyen indítéka lett volna a házkutatásoknak.